Lesetips: Ebba Wergeland

Ebba Wergeland si skarpe penn, har eg i ganske lang tid hatt stor sans for. Og i går, (15.08.20) skreiv ho ein glitrande kronikk i Klassekampen.

Temaet er noko så usexy som yrkesskadeerstatning. Eg var klar over at dette er ei vanskeleg erstatning å få, særleg om du er tilsett i helsetenesta, og særleg om du er kvinne.

Akkurat som at HMS er tufta på menn sine utfordringer i oljebransjen, (og for all del, det har vært livsviktig i den bransjen). Men fokuset har ikkje vore på arbeidstidsordningar og på å forebygge slitasje slik man ser i typiske kvinnedominerte yrker.

Kvifor heng så dette saman? Jo, det har å gjere med at når NAV ikkje eingong publiserar statistikk om yrkesskade, slik Ebba Wergeland skriv her, så går vi glipp av eit økonomisk insentiv for arbeidsgjevarane.

I rapporten om trygdeskandala er det eit viktig poeng, at det ikkje har vore eit ordskifte om praksisen, i nokre av det etatane som har vore involvert. Det er difor nærliggende å tru at det same gjeld praksis om yrkesskade.

Eg skulle gjerne ha sett at set kom i stand ei offentlig utredning (NOU) om dette. Eg tenkjer at Ebba Wergeland har rett når ho sei at alle i fagrørsla bør sjå på løysingar for sine medlem, ilag. Eg tenkjer og at dette bør være eit viktig fokus for Arbeidarpartiet framover.

Framsida på Ebba Wergeland sin blogg, i herleg retro utførelse

Så; dagens anbefaling: Ebba Wergeland sin blogg, der ho har publisert kronikken fra Klassekampen. Som forøvrig er ei omskriving av eit innlegg i medlemsbladet til SAFE, oljearbeidaranes fagforeining.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s