Knivskarp konkurranse om kirurgi

Nedleggingstruede lokalsykehus har vi kunne lese i avisene i mange år.

De blir for små. Fagmiljøene er ikke robuste nok. Mengdetreningen er ikke stor nok. Antall fødsler per jordmor eller gynekolog er ikke mange nok til å opprettholde en god nok, og sikker nok kompetanse.

En relativt nyutdannet jordmor jeg snakket med på et lokalsykehus i regionen, fortalte at hun hadde flere fødsler enn sine «kullinger» som jobbet på Haukeland. De fikk nemlig ikke jobbe heltid som jordmødre, men måtte ha deler av sin stilling i bemanningssenteret, som også server resten av sykehuset.

Dette er svært interessant. For dersom mengdetrening skal være et argument i spillet om fødetilbudet på lokalsykehus, bør det jo også være det for de store.

I dagens BT er det ikke fødetilbudet som er under lupen. Haraldsplass, mitt og 143 000 innbyggere i regionen sitt lokalsykehus, ønsker mer kirurgi. Og som vi vet, kirurgi er inntekter for sykehusene, som er avhengig av å produsere for å få DRG-poengene, og dermed inntektene opp.

Helse vest har i følge BT ikke svart på henvendelsene til Haraldsplass. Men private sykehus leverte 5000 kirurgiske inngrep i 2017. En del av dette ønsker lokalsykehusene å gjøre. Sykehusene i Odda, i Førde og på Stord har ledig kapasitet

Det er snart tid for nye anbudsrunder. Og i følge fagdirektør i Helse Vest, så må anbudene være store nok til at de små privatsykehusene vil ta dem.

I tillegg må også befolkningen ønske sterke lokalsykehus;

– Å få disse pasientene til å velge eget helseforetak krever innsats på flere fronter. Fastlegene må bevisstgjøres, Helse Bergen må informere pasientene og ikke minst må lokal­sykehusene gjøre seg attraktive, sier han.

Haraldsplass har bedt om å øke kapasiteten. De har bedt helse vest om tilskudd for å skaffe nødvendig personale til øke kapasiteten med 1550 inngrep. Svaret fra helse vest uteblir.

Kirurgiplanen skal i disse dager sluttbehandles i styret til helse vest. Haraldsplass var ikke invitert inn i gruppen som skulle jobbe med dette, i følge BT.

5000 inngrep skjer i det private hvert år i vår region.

5000 inngrep er mye mengdetrening for lokalsykehusene sitt spesialpersonale. Det trenger de, i sin nedleggingstruede hverdag.

Kirurgi er butikk når DRG styrer inntektene man skal behandle pasienter for. Både små og store sykehus lider under dette.

Kampen om pasienten er stor i pasientens helsetjeneste.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s