Feriemodus; en liten reprise

Ganske ofte, faktisk ikke så rent sjeldent, møter man seg selv i døra. En kollega av meg pleier å si at det ikke er så farlig, bare man kjenner seg selv igjen. (Takk til Arild, for den innsikten!)

Akkurat det synes jeg er godt sagt. For av og til er det vanskelig å konkludere, og vi bli ikke helt enige med oss selv.

I skrivende stund er det 2. Pinsedag. Det er mandag, men vi har fri, vi som er dagarbeidere. Men sykepleiere går på jobb i dag også, med litt kompensasjon for å jobbe på en såkalt rød dag, for å være på jobb når andre har fri.

Selv våknet jeg før klokken 07, tilsynelatende til lyden av ti ville hester som løp opp og ned trappene. Barn er ubarmhjertige morgenfugler av og til. Men det var slettes ikke poenget her og nå.

Etter å ha lest nettavisene, og scrollet gjennom nyhetsfeeden på et par mer eller mindre nyttige sosiale medier, var jeg glad for å ikke ha fått servert kaffe på sengen. Da ville jeg nemlig ha satt den i halsen.

Overskriften formelig lyste mot meg; ta et nettkurs i ferien!

Jeg klikket meg raskt inn på avsenderens nettsider, og konstaterte raskt at her har avsenderen møtt seg selv i døra. NITO er nemlig en fagforening, og fagbevegelsen har ikke for vane å oppfordre til å jobbe i ferien.

At ferietiden står for døren, er tydelig på http://www.nito.no, og jeg kan konstatere at de er tydelige på at ferie skal være ferie. Så får gjesteblogger være gjesteblogger. Advokaten deres, og foreningens president, er tydelig på en problemstilling som er aktuell for mange av foreningens medlemmer.

Jeg sier meg enig, og håper arbeidsgiver respekterer at ferie er viktig. For kanskje er det greit å komme tilbake til jobb med et frisk og nytt blikk på tingenes tilstand. En uthvilt og restituert medarbeider er til det gode for arbeidsgiverne, og for resultatet, enten det er for ingeniørene, eller for sykepleiere.

For noen år siden skrev jeg en refleksjon rundt dette, etter å ha hatt en veldig fin ferie. jeg tillater meg en liten reprise på denne teksten, og ønsker alle lesere en praktfull ferie. Jeg håper du glemmer koden til pc’en. Til glede for både arbeidsgiver og deg selv.

Jeg har hatt en lang og innholdsrik ferie. Erkjent at jeg har gjort noe viktig for familien min og meg selv, ved å glemme passordet, skriver Silje Marita Strand.

Jeg har oppdaget at ferie (med en toåring) ikke er hva ferie en gang var. Men, jeg har slappet av, og gjort noe annet enn å jobbe, i fire uker. Enkelte dager har jeg sovet helt til klokken halv ni.

Men uthvilt eller ikke; så dypt og inderlig har jeg slappet av, at de fleste passord jeg bruker i jobbsammenheng er glemt. Og når it-support klokken 22 mandag kveld sa at jeg måtte få et nytt passord av sjefen min, måtte jeg bare nevne at jeg trodde hun kanskje hadde lagt seg. It-support-mannen lagde et nytt passord til meg, bestående av store og små bokstaver og tall i en fullstendig ulogisk sammensetning. 

Men ja. Så var det alvoret da. Alvoret som traff meg midt i magen, på høstens første vakt. Alvoret i sykdommen til hun som er noen år yngre enn meg, og som skal dø. Alvoret i sykdommen til henne som ikke lenger er våken. Den nattevåkende ektemannen syr sammen livshistorien til henne jeg nettopp har møtt. Han forteller med kjærlighet i stemmen, fragmenter fra nesten 70 år sammen med henne. Jeg lytter. Jeg får ikke stoppet sykdommen. Men jeg har kommet sakte men sikkert ut av feriemodus. Og erkjent at jeg kan være til stede, og kanskje gjøre enn forskjell for noen, ved å høre på og lytte til. Erkjent at jeg har gjort noe viktig for familien min og meg selv, ved å glemme passordet. Skape minner jeg håper jeg kan få fortelle om med kjærlighet i stemmen.Tilstedeværelse. Lytte. Være stille sammen med. Kanskje i noen sammenhenger den viktigste delen av det å være sykepleier?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s