#krenka2018

I september kom arbeiderpartiets Tonje Brenna i hardt vær, etter å ha postet denne oppdateringen på facebooksiden sin;

«Høst og tid for fotografering i barnehagen! Men nei, Studio-G Fotografene, selvfølgelig vil jeg ikke at sår/kviser skal fjernes fra bildene! Skal vi virkelig uttrykke ovenfor de aller yngste ungene våre at utseendet deres må fikses på når vi tar bilder av dem? Ærlig talt, hva er det for noe!?»

Når kommentaren nådde meg, nikket jeg gjenkjennende, og tenkte tilbake diskusjonen på et nettforum for mødre i 2013, som omhandlet bruk av kortisonkrem for å fjerne utslett fra nyfødte babyer, slik at de kunne se perfekt ut på nyfødtbildene.

Det sistnevnte initiativet kom altså ikke fra fotografbransjen selv, men fra mødre som ønsket helt perfekte bilder av sine nyfødte.

Som sykepleier var jeg ganske sjokkert over at noen ønsket å bruke kortisonkrem på sin nyfødte baby. For kortison bruker man med omhu. Da er det nesten bedre med retusjering – for det har i alle fall ingen bivirkninger på det fysiske planet. Hvis vi nå skal velge mellom disse to alternativene.

Den mye omtalte retusjeringen fra studio G, var altså et tilbud fra bransjen, men for å ha et tilbud, så må vel etterspørselen være der. Og jeg må innrømme, at jeg et par ganger har vært spent på barnehagebildene, når jeg vet at bildene tas litt utpå dagen – og at det er mange timer med lek og moro i en aktiv hverdag i barnehagen som kan sette spor. Bildene har imidlertid alltid upåklagelig, fordi personalet vet at bildene er viktige for oss foreldre, dermed tar de seg tid til å tørke neser, og fjerne melkebarter og sport etter blåbærsyltetøy.

Vil vi ha retusjering av barnehagebilder? Jeg, personlig ville takket nei. Jeg har snakket med foreldre som uten forespørsel om retusjering, har fått bildene av toåringen sin «fikset litt på». De kjøpte ikke fotopakken fra den aktuelle fotografen, fordi de kjente ikke igjen ungen sin. Det som var retusjert vekk, var det de satte mest pris på.

Jeg synes debatten er interessant. Jeg synes det er relevant at vi kan diskutere dette. Dessverre bar debatten ganske galt av sted etter en kort stund – og fikk et ganske annet fokus.

Fotografen selv, kalte saken for storm i et vannglass. Kommentarfeltene ble ganske raskt preget av hashtagen «#krenka2018». Og Tonje Brenna, hun fikk et fokus på sin person, som var helt ute av proporsjoner.

#krenka2018. (!) Hvilken åpenbar hersketeknikk! For hvilke saker er store nok til at vi kan ha en mening om de, og diskutere de, gjerne være uenige, men i alle fall ha et ordskifte? Jeg tror ikke Tonje Brenna opplevde seg selv som krenket, i alle fall ikke i det hun tok engasjementet sitt med inn i denne debatten.

Noen dager etter det opprinnelige innlegget hennes, kunne aftenposten skrive følgende:

De siste dagene har Tonje Brenna, som er gruppeleder i Akershus Arbeiderparti, fjernet over 300 meldinger og blokkert en håndfull personer fra Facebook. Det har hun gjort fordi de har skrevet ubehagelige, til dels hetsende, på et innlegg hun skrev om at fotografen som skal ta barnehagebilder av sønnen tilbyr retusjering av kviser og sår. Brenna mener at barnebilder ikke skal retusjeres.

– Er du redd?

– Ja. Når mennesker får seg til å skrive sånt, må de være veldig sinte. Jeg er redd for at de skal gjøre meg noe om de treffer meg på gaten. Ellers er det intensiteten som er truende. Hatet virker så rødglødende. Det er skremmende. Jeg har aldri følt et sånt hat, jeg.

Er det greit at kvinnelige politikere blir truet og hetset? Er det greit at et rødglødende hat er det som får dominere samfunnsdebatten?

Nei, det er faktisk ikke greit. Det er mer enn ugreit! Ta ballen, ikke mannen, heter det i ordtaket. Og for all del. Diskuter! Ikke la deg stoppe av #krenka2018. For der alle tenker likt, tenker ingen særlig mye – og vi trenger meningsbrytning og offentlig debatt for at samfunnet skal komme videre.

Vi trenger at uredde mennesker er med i samfunnsdebatten. Vi trenger at kvinner deltar i samfunnsdebatten. Og retusjering av barnehagebilder – det er en debatt som er verdt å ta – dersom du føler behov for å bruke #krenka – kanskje du heller skal gå videre til neste innlegg. Så kan de som vil debattere, gjøre det. Med folkeskikk og respekt for sin meningsmotstander!

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s