Kvinner og barn først! (eller, historien om helseministerens nye klær)

I forbindelse med den siste ukes mediepublisitet omkring kvinneklinikken, vil jeg oppsummere min «korrespondanse» med helseminister Bent Høie.

Kvinner og barn først! er tittelen på mitt brev til Høie, som ble publisert i Bergens Tidende 22. September 2015. Innlegget er en av mange oppslag som omhandler KK den siste uken. Fylkeslegen antar at årsaken til medieoppslagene kan være at ansatte og tillitsvalgte ikke har følt seg hørt, når vi har sagt fra om kritikkverdige forhold. Det er langt på vei slik jeg opplever det også.

Frustrasjonen har vært stor, og når det nå igjen ble uro rundt økonomien på klinikken, så vi oss nødt til å kommentere dette. Som den nye direktøren i helseforetaket sier. vi må sette inn innsatsen der vi vet at vi kan få effekt. Likevel kan jeg ikke la vær å påpeke en del ting ovenfor helseministeren. Systemet som skal gi oss budsjettet, er ikke laget slik at vi kan leve med de tallene det gir oss på bordet. Så er det også slik at det mest sannsynlig også er mye å gjøre innad i budsjettet.

Norsk Sykepleierforbund tenker at marginal bemanning har bragt oss opp i en svært sårbar situasjon når det gjelder å være mange nok på jobb, med den rette kompetansen.

Bent Høie unnlater å svare på våre spørsmål. Han påpeker at han ikke kan komme til KK for å løse konflikten, men så var det jo heller aldri det vi ba om. Han har ikke forstått det helt, kan det synes som, i hans brev tilbake – eller kanskje er det med viten og vilje han opptrer som et såpestykke. Han hevder at han har den største respekt for oss – men det er ikke akkurat sånn ordene oppleves.

På søndag får jeg svare ministeren, på trykk i papirutgaven av Bergens Tidende. Det er vanskelig å formulere seg på kun 1300 tegn.

Tomme ord fra helseministeren

Jeg fastholder min påstand om at dagens modell, er et system som ikke klarer å få gjort jobben. Selv med økte bevilgninger, får vi ikke pengene til å strekke til. Ja, Bent Høie, ansatte og ledere ved KK har det samme målet, nemlig forsvarlighet i alle ledd. Men vi er uenig om veien til en god nok tjeneste.

Jeg merker meg at du ikke synes at det er problem at du bestemmer at kreftpasienter skal få behandling verdt 2 millioner per år uten at du øker potten. Jeg merker meg at du ikke finner det problematisk at vi får mindre betalt, fordi vi har laget færre komplikasjoner. Vi burde belønnes, ikke straffes!

Det er paradoksalt at vi skal nedbemanne samtidig som vi skal øke aktiviteten. Vi i NSF holder fast på at vi ikke kan gjøre mer med mindre personell.

Gode helsetjenester skapes ikke bare med budsjettet. Vi jobber stadig smartere. Det viser seg ikke å være så smart, når vi taper penger på gjøre en bedre jobb. Jeg ber deg ikke om å løse vår uenighet med ledelsen. Men jeg ber deg om ikke å gi ledere og ansatte en umulig jobb.

Det er flott at du sier at du respekterer vårt valg om si fra. Samtidig er respekt best synliggjort gjennom handling. Når vi varsler, må du respektere oss, først og fremst ved å svare på våre spørsmål.

 

Silje Marita Strand Skauge

Sykepleier og hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund, Kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus.

Jeg hadde håpet at ministeren leste tilsvaret, selv om han nok er en travel mann. Påfølgende ordveksling på twitter, fører heller ikke så mye med seg, selv med drahjelp fra hovedtillitsvalgte Kenneth  på St. Olavs Hospital.

twitter

Det er fint å ha fått helseministeren i tale. Men jeg skulle gjerne forklart hva det er jeg mener han kan hjelpe til med. Det virker ikke som han har selvtilliten på plass i så måte. Tankene går til eventyret om keiserens nye klær. I denne saken er det nemlig noen som står avkledd.

Men jeg lover: Jeg kan være hyggelig og grei – selv om vi er dypt uenig! Jeg trodde jeg skulle få treffe deg i Stavanger, på NSF sin landskonferanse for kreftsykepleie. Dessverre var det kun en videohilsen på storskjerm fra deg til nær 600 kreftsykepleiere. Men over til fremtiden: Meg og deg og en kopp kaffe, Bent Høie? Jeg spanderer…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s