Sjikane fra spekter!

Jeg er en av mange sykepleiere på Haukeland Universitetssykehus som er så heldig å være ansatt i 100% stilling. Stillingen er ikke fast, men enn så lenge har jeg arbeid ut dette året. Senest i går ettermiddag, ble det tatt opp på personalmøtet hvordan vi ønsket å løse det praktiske problemet med heltid/deltid. Min nærmeste leder spurte oss om vi helst ville ha hver tredje helg, og få jobbe heltid, eller om vi ville jobbe hver fjerde helg, og jobbe i redusert stilling. Lønninger og utgifter tatt i betraktning, var ikke valget for min del så vanskelig. Jeg vil heller jobbe hver tredje helg å ha full stilling, enn å måtte ta på meg ekstravakter for å komme opp i 100% stilling. Ledige vakter faller likevel ofte på helg og annen ubekvem tid – så da ender man opp med mer helgejobbing likevel.

Jeg er ikke fast ansatt. Jeg begynte i februar, og har arbeid ut året. Arbeidsgiveren min har gitt signaler om at jeg ikke blir overflødig i Januar, så jeg prøver å skyve usikkerheten rundt dette momentet fra meg, og sette alle kluter inn for å gjøre en god jobb når jeg er på jobb. Jeg mener at som sykepleier er det mitt ansvar, å sørge for at det er pasientens ve og vel som har min fulle oppmerksomhet når jeg er på jobb.

På fritiden min, er det mitt ansvar å sørge for at jeg bruker den til rekreasjon og hvile – slik at jeg kan yte mitt beste i jobbsammenheng. Men når jeg får spekter sine steinalderholdninger i ansiktet når jeg våkner, gjør de det svært vanskelig for meg. Anne-Karin Bratten får det til å høres ut som jeg ikke gjør en innsats i jobbsammenheng! Hun får det til å høres ut som vi sykepleiere kun sitter på cafe, og går på sats! Hun beskriver en hel yrkesgruppe, men på bakgrunn av den tiden jeg gir til min arbeidsgiver, tar jeg uttalelsene hennes svært personlig!

Jeg jobber 17 arbeidshelger i året. Tilsammen er det 383 timer, hvor Bratten antagelig har fri samtidig som sin familie, og kan bruke tiden på cafe eller sats. En raskt regnestykke i turnusen min , forteller meg at gjennom hele året, jobber jeg 725 timer på ettermiddag og natt. Det er 91 vakter i året, hvor jeg jobber «ubekvemt». Jeg husker ikke helt sist når jeg gikk på cafe. (eller sats, for den saks skyld).

Jeg regner med at Bratten har lange arbeidsdager, siden skattelistene forteller meg at hun har en inntekt på vel 1.3 millioner i året. Og jeg skal ikke klage, jeg får tross alt ekstra betalt for å jobbe til alle døgnets tider. Jeg valgte selv å bli sykepleier, fordi jeg finner det svært meningsfullt, på alle måter. Jeg liker til og med å jobber turnus. Jeg setter pris på å jobbe intenst i noen perioder, for å ha lengre friperioder, som gjør at jeg foreksempel kan reise hjem til familien min, som bor et godt stykke unna.

Men det totale fraværet av respekt Bratten viser, for min private sfære, og den innsatsen jeg gjør på jobb, den provoserer meg på det sterkeste.

som Lisbeth Normann i NSF sier, det er STOR forskjell på å jobbe flere helger på fast grunnlag, enn å gå inn avtaler om en ekstra helg, som jeg kan si ja eller nei til, fordi det passer meg. Fritiden min er som regel nøye planlagt, i ukevis framover, fordi jeg må ta hensyn til turnusen min, når jeg sier ja eller nei til avtaler. Det har skjedd ofte at jeg ikke kan delta på ting på fritiden, fordi jeg skal på nattvakt, eller jobber på helg og ettermiddag. Jeg tror ikke det er slik for Bratten. Jeg tror ikke hun jobber 17 helger i året.Og hva er det egentlig hun mener med at vi skal jobbe mer? Skal vi gå utover de 35.5 timene per uke, som vi som går i turnus, skal jobbe? Bratten uttrykker seg klønete og upresist på alle måter.

De siste ukene har debatten om turnus versert i de fleste aviser. Dagens næringsliv har sagt at nordsjøturnus er en bra løsning. Men de glemmer at det er kvinner som stort sett går i turnus som sykepleiere. Når menn jobber turnus i indusitrien, kaller de det skift, og dermed er det mye bedre betalt. Men mange av mine kolleger har familie. De er avhengig av en viss forutsigbarhet i arbeidsdagen sin. Etterhvert som de får barn, blir det vanskelig å kombinere det med turnus. En nordsjøturnus er ikke akkurat det jeg ville valgt hvis jeg skulle begynne på jobb igjen etter mammapermisjon. Det sier seg litt selv.

Rekruteringen til sykepleieryrket er ikke høy nok i dag, og med dårligere vilkår, blir den iallefall ikke bedre! Da er det selvmotsigende å si som Bratten, at mer jobbing på ubekvemme tider skal redde oss unna eldrebølgen. De faglige ressursene i eldreomsorgen er allerede for lav, skal vi tro på det som kommer fram i media. Og for oss som jobber på sykehus, kjenner vi på dette hver dag. Samhandlingsreformen som kom uten penger, er en rød klut foran øynene på mange av oss. Kapasiteten er effektivisert til bristepunktet – pasienter som er ferdigbehandler trygler ofte om å få være lengre – når de vet de skal hjem til seg selv – og ventelistene på rehabiliteringsplassene er mange kilometer lengre enn så langt Anne-Karin Bratten kan se.

Jeg går i tredelt turnus. Forskning forteller meg at jeg har økt risiko for å få brystkreft. Og stress i arbeidshverdagen, er heller ikke akkurat helsebringende. En sykepleier ved St. Olavs Hospital i Trondheim, skriver dette, i en kronikk i adresseavisen.

«Etter mange år som sykepleier kjenner jeg på følelser som utmattelse og resignasjon

Jeg reflekterer over arbeidsdagen og tenker at ofte er jeg så sliten når jeg går hjem, at jeg bare vil ha fred. Så innhentes man av telefonene fra jobb om manglende signering for medisiner eller manglende dokumentering. Viktige arbeidsoppgaver er blitt glemt på grunn av stort arbeidspress. Og det er mennesker jeg har ansvar for…..»

Skal vi pålegge denne sykepleieren bare en ekstra helg i året, Anne-Karin Bratten? Tror du det er veien å gå?

Jeg tror at for de fleste, både de med og uten erfaring fra helsesektoren, skjønner at man ikke skal trekke strikket lengre nå. Det kan komme til å gjøre vondt, når det brister, og treffer med full kraft. Og det er ikke sikkert at det er så lett å få tak i nye strikk, eller bøte på det som er ødelagt…

Heldigvis er NSF med Lisbeth Normann klar i sin tale på dette. Jeg er spent på helgen, og hva arbeiderpartiets landsmøte sier om dette. De skal nemlig legge fram løsningen på deltidsproblemet. Jeg håper de ikke hører på spekter. På bakgrunn av andre nyhetssaker denne uken, datalagringsdirektivet, og saken om lokalsykehusene, er det klart at en sentrumsregjering overhodet ikke får min stemme igjen ved neste valg.

 

Og hva spekter angår, dette kan vi ikke finne oss i!

Jeg oppfordrer alle til å skrive under på underskriftskampanjen mot spekter

 

 

 

6 kommentarer om “Sjikane fra spekter!

 1. Silje,

  supert innlegg og jeg er så hjertens enig med deg i det du skriver! Strikken kan så absolutt ikke tøyes lengre nå. Håper du har lest artikkelen om Bergan Sykehjem i Sykepleien nr 4?

  Liker

 2. «Jeg jobber 17 arbeidshelger i året. Tilsammen er det 383 timer, hvor Bratten antagelig har fri samtidig som sin familie, og kan bruke tiden på cafe eller sats. En raskt regnestykke i turnusen min , forteller meg at gjennom hele året, jobber jeg 725 timer på ettermiddag og natt. Det er 91 vakter i året, hvor jeg jobber “ubekvemt”.»

  Er det ikke nettopp derfor et årsverk for sykepleiere er 1568 timer i stedet for de vanlige 1750 (med 37,5 timers uke)?

  Liker

  1. Noe av grunnlaget for at et årsverk for de som jobber i tredelt turnus, eller skift, er at belastningen med å jobbe i turnus er større enn å ha arbeid på samme tid på døgnet hver uke.

   Hvis du leser videre i innlegget mitt, ser du at jeg ikke er misfornøyd med å jobbe turnus, men jeg mener at den tiden jeg bruker på ubekvem arbeidstid ikke må bli større. Da ville det for meg personlig bli ubalanse mellom hva jeg gir av å jobbe på ubekvemme tider, og det jeg får tilbake ved å ha mer fri enn de som har kontimuerlig dagarbeid, og ved den ekstra betalingen det er å jobbe kveld/natt, og helg og helligdager.

   Liker

 3. Og er ikke dette poenget:

  Lisbeth Ovidie Storvik (http://www.facebook.com/sykepleierforbundet/posts/115766491836153 Onsdag kl 2309): «Jeg mener de få sykepleierne i en avdeling på ca 50-60 som er så heldige å gå i 100% stilling, verner om retten til å la de andre ansatte sykepleierne som jobber ufivillig deltid måtte jobbe HVER HELG fordi ekstravaktene gjerne kommer på helg og i ubekvemstid. Hvem av dere sykepleiere som jobber 100% har lyst til å gå inn i dere selv nok til å se at det heller ikke er spesielt ærefullt!?? Kanskje må vi tore å ta den debatten også? Jeg mener sykepleiere som ikke er villig til å ofre seg for retten til heltid er med på å skape et kvinnefiendtlig arbeidsliv. Uansett, så er det gjennom forhandlinger med arbeidsgiver våre rettigheter blir til. Skulle jeg ha fulgt NSF-sporet i kampen om retten til heltid hadde jeg måttet vente lenge! Det er ikke bare Spekters feil! Det tør jeg å si!! Jeg jobber gjerne 2. hver helg for å kunne jobbe heltid. Det ville bli en forbedring på ganske mange frihelger i året, for min del. Jeg har brukt hele barndommen på datteren min for å kjempe meg til å tjene nok til livets opphold.Jeg har jobbet, om ikke hele helger, men deler av mange helger. Livet har rett og slett vært økonomisk skittøft! Det har vært en personlig kamp for min del. Det er en personlig seier om ordlyden i AML blir endret. Hadde NSF vært med og kjempet denne kampen også og brukt og gitt mer tydelige signale, så hadde nok vi greid det sammen.»

  Men det er du i mot?

  Liker

  1. Jeg har selv jobbet i en lav stillingsprosent, hvor alle helger gikk med til å jobbe ekstra, for å få det til å gå rundt økonomisk. Jeg tok et valg på at jeg ikke ønsket å ha det sånn, og gikk over til å jobbe hel stilling, fordi jeg ikke godtok å bli ansatt i lavere stillingsandel. Min arbeidsgiver er klar over at jeg overhodet ikke ønsker å jobbe deltid, og vet at jeg ville sett meg om etter annet arbeid om jeg måtte jobbe deltid.

   På min avdeling er det vanlig å jobbe hver fjerde helg. Men vi som er sist ansatt jobber hver tredje helg. Jeg synes dette er greit, for å få kunne jobbe heltid. Slik sikrer vi at vi har flest mulig hele stillinger.

   Det er stor forskjell på å jobbe hver tredje helg fast, og å jobbe annenhver helg. Jeg har ikke vanskeligheter med å se at Storvik har hatt det tøft i sin arbeidssituasjon, men jeg er ikke enig i at å jobbe oftere enn hver tredje helg er en løsning som er god. Det er flere perspektiver som må vurderes. Blant annet rekruttering til sykepleieryrket. Det er ikke attraktivt å jobbe annenhver helg, og jeg vil tro at sammen med lønn, så er økt helgearbeid noe av det som påvirker rekruttering.

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s